Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Οι Εφοριακοί διαμαρτύρονται


Δήλωση μετανοίας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ | Αθήνα - Κυριακή 9 Νοεμβρίου 1997

Η ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ σηκώθηκε από τη θέση της, την πήρε από το χέρι και την έβγαλε στον διάδρομο: «Μιλάτε δυνατά και μας ακούνε κι άλλοι. Οι 150.000 που σας είπα να φέρετε σήμερα δεν είναι η πρώτη δόση· είναι για τον Διευθυντή, για να υπογράψει τον συμβιβασμό. Θα τα δώσετε ή όχι;». Η φορολογουμένη τα έχασε, έμεινε για λίγη ώρα άφωνη. «Οχι» είπε τελικά.

«Ωραία» είπε η Εφοριακός. Ξαναπήγαν στο γραφείο, η Εφοριακός πήρε μια γόμα και έσβησε με θαυμαστή ταχύτητα τους υπολογισμούς που είχε γράψει με μολύβι στα δικά της έγγραφα. Χαμογέλασε στη φορολογουμένη και της είπε: «Θα πληρώσετε λοιπόν 1.200.000».

Αν είχε δεχθεί να δώσει τις «150.000 για τον Διευθυντή», ο συμβιβασμός θα γινόταν στις 800.000. Η φορολογουμένη γύρισε σαν βρεγμένη γάτα σπίτι της, την έπιασε νευρική κρίση, συμβουλεύτηκε φίλους και γνωστούς τι να κάνει. Αλλοι τής είπαν να πάει ξανά και να πει ότι μετάνιωσε, και να δώσει τις 150.000 ­ οπότε, αφού ο φόρος θα μειωνόταν κατά 400.000, θα είχε κέρδος 250.000 δραχμές. Αλλοι την συμβούλεψαν να πάει στην αστυνομία, να «προσημειώσει» χαρτονομίσματα και να στήσει παγίδα στους συγκεκριμένους εφοριακούς. Αλλοι τής υπέδειξαν να πάει να κάνει σκάνδαλο στον Διευθυντή και να επιδιώξει να πετύχει την έκπτωση των 400.000.

Κουράγιο για να εμπλακεί σε αστυνομικές περιπέτειες η φορολογουμένη δεν είχε, στοιχεία για να αποδείξει τον εκβιασμό δεν διέθετε δεδομένου ότι η Εφοριακός έγραφε απαλά και έσβηνε γερά ­ προτίμησε να πάει στον Διευθυντή να ζητήσει περαιτέρω μείωση, εκφέροντας απλώς υπαινιγμούς για το γεγονός. Ο Διευθυντής τής μείωσε το ποσό του φόρου στο 1.050.000, δηλαδή κατά 150.000.

Μου αφηγήθηκε απελπισμένη την ιστορία. Την παρηγόρησα λέγοντάς της ότι έπραξε το καλύτερο δυνατόν: αν είχε δώσει το «ρεγάλο», θα μειωνόταν ο φόρος της κατά 400.000 δρχ., μείον οι 150.000 που θα έδινε, θα κέρδιζε 250.000 η ίδια. Αφού τελικά μειώθηκε κατά 150.000 σημαίνει ότι έχασε 100.000 δραχμές ­ αλλά η κυρία που την εκβίαζε και ο Διευθυντής (αν πράγματι για αυτόν ήταν τα χρήματα) έχασαν τις 150.000 που θα έπαιρναν. Αρα αυτοί ήταν σε χειρότερη κατάσταση από την ίδια!

Δεν την έπεισα· αφενός αισθανόταν ηλίθια που δεν είχε καταλάβει από την αρχή τι της είχε προτείνει η Εφοριακός, αφετέρου της είχε προκαλέσει πραγματικό σοκ αυτή η «πρόσωπο με πρόσωπο» συνάντηση με τη διαφθορά. Αλλο να διαβάζεις για «φακελάκια», «φιλοδωρήματα», «λαδώματα» ­ άλλο να τα συναντάς μπροστά σου. Κάτι ήθελε να κάνει: καταγγελία στο υπουργείο Οικονομικών, επιστολή σε εφημερίδες, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Της είπα ότι, αφού δεν είχε στοιχεία για να αποδείξει τα όσα έγιναν, απλώς θα βρισκόταν η ίδια μπλεγμένη.

Διηγήθηκα κι εγώ την ιστορία δεξιά αριστερά. Η άποψη που άκουσα συχνότερα ήταν ότι η φορολογουμένη χειρίστηκε εντελώς λάθος το θέμα: έπρεπε να κάνει «ρελάνς» στην προσφορά της Εφοριακού, να την δωροδοκήσει όχι με 150.000 αλλά με 200.000, για να της κατεβάσει τον φόρο στις 600.000. Αλλοι το έλεγαν αστεία, άλλοι σοβαρά ­ όλοι όμως με την κυνικότητα του «έτσι γίνονται οι δουλειές».

Συμφωνώ. Και αυτό το κείμενο δεν γράφτηκε επειδή ελπίζω ότι κάποιος αρμόδιος θα ενδιαφερθεί να μάθει λεπτομέρειες, αλλά για να το συνυποβάλω με τη φορολογική μου δήλωση, τη δήλωση φόρου κληρονομιάς, στα ΚΤΕΟ, στα τελωνεία, στα νοσοκομεία, στα πολεοδομικά γραφεία κτλ.: ως δήλωση αποκήρυξης αφελών ανατρεπτικών ιδεών και συμφωνίας με τα θεσπισμένα, για να προχωρήσει η δουλειά πιο γρήγορα.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=92892&dt=09/11/1997

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου