Είναι οι πυρκαγιές μορφή τρομοκρατίας;
«Τόσες πυρκαγιές ξεκίνησαν ταυτόχρονα κι αυτό δεν μπορεί να είναι σύμπτωση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπαιτίους. Είναι ξεκάθαρο ότι εννοεί πως οι πυρκαγιές αυτές αποτελούν μιαν «ασύμμετρη απειλή», η οποία σκοπό έχει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν από τις εκλογές.
Ως «ασύμμετρη απειλή», η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είπε «προσδιορίζουμε εκείνην η οποία μπορεί, με ελάχιστα μέσα, να προκαλέσει τεράστια καταστροφή».
Ποιοι είναι αυτοί, όμως, που ενεργούν έτσι και γιατί οι πυρκαγιές εμπρηστικού χαρακτήρα είναι μια νέα μορφή τρομοκρατίας;
Ο όρος, πάντως, eco-terrorism εμφανίζεται όλο και περισσότερο, στην Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αμερική. Στις καταστροφικές πυρκαγιές που σάρωσαν τα όρη Maures κοντά στη Γαλλική Ριβιέρα στα τέλη Ιουνίου 2004, οι ανακριτές βρήκαν βόμβες Μολότοφ που χρησιμοποιήθηκαν σαν έναυσμα, σκότωσαν 4 άτομα και κατέστρεψαν 50 σπίτια.
Ο Luc Jousse, δήμαρχος της Roques -Sur-Argens, ονόμασε αυτές τις πυρκαγιές «μια νέα μορφή τρομοκρατίας». Ο απελθών Πρόεδρος Jacques Chirac απείλησε τους ενόχους με «κυρώσεις μέγιστης κλίμακας». Άλλο παράδειγμα, η Νότια Ιταλία, που χτυπήθηκε το καλοκαίρι του 2003 από καταστροφικές πυρκαγιές που πιστεύεται ότι ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών.
Στις 25 Ιουνίου του ιδίου χρόνου, ένα σημείωμα του FΒΙ απεκάλυψε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα, που εκρατείτο, αποκάλυψε ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει «καλοκαιρινές πυρκαγιές» δασών στην Αμερική, σε μια προσπάθεια να μιμηθεί την καταστροφική πυρκαγιά στην Καμπέρα και άλλα μέρη της Αυστραλίας το καλοκαίρι του 2003, όπου είχαν σκοτωθεί τέσσερα άτομα και κάηκαν 500 σπίτια. Άραβες «τρομοκράτες» στο Ισραήλ ευθύνονται για πολλές και μεγάλες πυρκαγιές δασών τα τελευταία χρόνια. Το 1988, η ισραηλινή Αστυνομία έπιασε πάνω από δώδεκα Παλαιστινίους επ’ αυτοφώρω, ενώ άλλοι Άραβες ομολόγησαν εμπρησμούς μετά τη σύλληψή τους. Ο τότε Πρωθυπουργός Γιτζάκ Σαμίρ είχε πει: «Η ανάγκη του να βάλει κάποιος πυρκαγιά, μια πράξη που οδηγεί σε θανάτους, είναι στα μάτια μου χειρότερη από το φονταμενταλισμό».
Η περίπτωση, όμως, της Ελλάδας αποτελεί το πιο πολύνεκρο και καταστροφικό παράδειγμα στην ιστορία των πυρκαγιών, τουλάχιστον τα 150 τελευταία χρόνια.
Μιλώντας για «ασύμμετρη απειλή» και αποσταθεροποίηση, εννοούμε τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική. Μέσα στην οικονομική εμπεριέχεται και η τουριστική, αγροτική και οικολογική διάσταση. Ο τουρισμός αποτελεί και για την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της οικονομίας της και γι’ αυτό η προβολή της «ασύμμετρης απειλής» προς τα έξω σταμάτησε, για να μην πληγεί η εικόνα της χώρας.
Μακροχρόνια καταστροφή υπέστη, όπως είναι αυτονόητο, και ο αγροτικός - κτηνοτροφικός τομέας. Η οικολογική, εξάλλου, καταστροφή είναι ανυπολόγιστη:
Σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας, θηλαστικά, πτηνά και ερπετά, όλα χάθηκαν. Αιωνόβια δέντρα και όλος ο οικολογικός θησαυρός χάθηκαν.
Η ελληνική ιστορία βαρύνεται και από σωρείαν άλλων πυρκαγιών - εμπρησμών από ελληνικές εξτρεμιστικές οργανώσεις και πάλιν προεκλογικά.
Στις 19 Δεκεμβρίου 1980, «κάποιοι» έκαψαν το ΜΙΝΙΟΝ στην Πατησίων, ενώ λίγη ώρα αργότερα το ίδιο βράδυ, μια δεύτερη φωτιά ξέσπασε στου Κατράντζου, στη γωνία Σταδίου και Αιόλου. Στις 3 Μαΐου 1981 χτυπήθηκε ο Κλαουδάτος στην οδό Αθηνάς. Στις 4 Ιουλίου πυρπολήθηκε το ΑΤΕΝΕ στη Σταδίου και του Δραγώνα στην Αιόλου επίσης. Τρεις μέρες αργότερα, κάψανε τα καταστήματα “Αδελφοί Λαμπρόπουλοι”. Στις 18 Οκτωβρίου έγιναν οι εκλογές, τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.
Στις 17 Μαΐου 1990, 15 φωτιές έπληξαν την Εκάλη. Γι’ αυτό το έγκλημα, πέντε από τα μέλη της 17 Νοέμβρη καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκισης ο καθένας, σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Στις 21 Ιουλίου του 1995, στον Άγιο Πέτρο Πεντέλης, ένας εμπρησμός που ήταν σχεδιασμένος μεθοδικά κατέστρεψε πέντε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. Δεκαεπτά ημέρες αργότερα, στις 7 Αυγούστου, με προκήρυξή τους που έφθασε στον ΣΚΑi, η “Αντεξουσιαστική Πάλη”, η Αναρχική ομάδα Καλτέζα, και οι “Λυσσασμένοι Αναρχικοί” αναλάμβαναν την ευθύνη για την πυρκαγιά στην Πεντέλη και απειλούσαν και με συνέχεια.
Είναι σαφές και βέβαιο ότι αυτό που συνέβη είναι μια μορφή τρομοκρατίας, την οποία το ελληνικό κράτος αποδείχθηκε αδύναμο να αντιμετωπίσει και που επιβάλλει έναν μεθοδικό επανασχεδιασμό πρόληψης, καταστολής και δίωξης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξάλλου, με την απόφαση της περασμένης Τρίτης, αναγνωρίζει ότι το πρόσφατο κύμα καταστροφικών πυρκαγιών στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, είχε ως αιτία όχι μόνο τις καιρικές συνθήκες αλλά και εγκληματικές προθέσεις τρομοκρατών και δηλώνει αρωγός των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για την αντιμετώπισή του από κάθε πλευρά.
* Υποψήφια Διδάκτωρ (PHD) του Kings College στις Μεσανατολικές Σπουδές - Τρομοκρατία
Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχηματοποίηση λόγου( στίχων μου ),
κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....