Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Ποιό Κράτος...;

Το κράτος απουσιάζει

Οι απεργίες των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία είναι ανοχύρωτη στην ασυδοσία μικρών ή μεγαλύτερων συντεχνιών που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τα όποια αιτήματά τους. Η παράβαση του νόμου είναι στην ημερήσια διάταξη (είτε με την πρόκληση του χρηματιστηριακού μπλακ άουτ, είτε με τη βίαιη διακοπή μιας δίκης) και το κράτος έλαμψε διά της απουσίας του. Οι υπουργοί που έχουν υπό την εποπτεία τους τη ΔΕΗ και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι παρατηρητές και οι δυνάμεις διασφάλισης της τάξης δεν πράττουν το καθήκον τους.

Σε μια χώρα όπου το κράτος εξόφθαλμα απουσιάζει, η ασυδοσία θα περισσεύει και το σκηνικό θα μοιάζει όλο και περισσότερο με το Φαρ Ουέστ: οι παραβάτες των νόμων θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι.

Καθημερινή 8/3/2008

Το κράτος απουσιάζει κραυγάζει ο άνθρωπος της Καθημερινής. Εκείνο το οποίο δεν μας λέει, είναι ότι το Κράτος δεν είναι παρά ένα περίβλημα που απεικονίζει την μορφή και το χρώμα του περιεχομένου του. Η ποιότης του Κράτους δεν είναι άλλη από την ποιότητα των ανθρώπων που μπήκαν στην υπηρεσία του. Τα πραγματικά Κράτη έχουν την ισχύ και την ενέργεια της θέλησης εκείνων που τα δημιούργησαν. Το σύγχρονο ελληνικό Κράτος είναι απεικόνιση εκείνων που το χρησιμοποιούν: βαρύ και αδύνατο συγχρόνως, κλιδωνιζόμενο επάνω στις βάσεις του, έρμαιο των σκανδάλων, συγκεντρώνοντας όλες του τις φροντίδες σε σκοπούς κοινωνικής πρόνοιας, καθοδηγούμενο από απόψεις καθαρά εμποροκρατικές του δούναι και λαβείν. Το ελληνικό Κράτος έχει μεταβληθεί σε "θεία πρόνοια" κάνοντας την κοινωνία εύκολη και βολική σε κάθε είδους αλισβερίσια και σχέσεις. Σήμερα στην Ελλάδα θριαμβεύουν η εξασφάλιση, η αγαθοεργία, γλυκύτης, ελεημοσύνη και πάνω από όλα το βόλεμα.
Το Κράτος δεν πρέπει να είναι "θεία πρόνοια", αλλά εξουσία. Μία εξουσία, καθαρή, δίκαια, αμερόληπτη που καθορίζει τους στόχους, που αποκτά τα μέσα για την επίτευξή τους και κάνει τις τομές. Το Κράτος πρέπει να είναι βαθιά ριζωμένο μέσα στον λαό, με την ανεμπόδιστη και χωρίς στεγανά κυκλοφορία των επίλεκτων μέσα από τα κοινωνικά στρώματα. Πρέπει να κρατά τα ινία του λαού και συνάμα να τον βοηθά να διακρίνει τα αιώνια ένστικτα τα οποία μιλούν μέσα του.
Κράτος άξιο του ονόματός του είναι πρώτον ένας πολιτικός θεσμός. Ένα κράτος καθοδηγούμενο κατ΄ουσίαν από οικονομικές, χρηματικές ή κοινωνικές φροντίδες δεν είναι κράτος, αλλά ένας συνεταιρισμός, ευπαθής και ευάλωτος, εμπόρων.
Από την στιγμή που οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική (όπως άλλωστε προσπαθούν να τους κάνουν να πιστέψουν) δεν είναι παρά θέμα τεχνικής ή μεροκάματου περιορίζουν τις διεκδικήσεις τους σ' αυτόν τον τομέα μόνο. Με όλο το βάρος τους (το βάρος της μάζας) επηρεάζουν τις αποφάσεις των "ηγετών", οι οποίοι με την σειρά τους παρασύρονται στη φυγή προς το πουθενά και το τίποτα του κοινωνικού και "θειοπρονοητικού" τομέα μια τάση την πρωτοβουλία της οποίας πήραν από συγκυρία ή δημαγωγία και που θα είναι πάντοτε η αιτία του χαμού τους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία δεν μπορούν να συναγωνισθούν τους άλλους που είναι στην αντιπολίτευση , οι οποίοι δεν έχουν να ζητάν πάντα περισσότερα!

5 σχόλια:

  1. Το κράτος διευκόλυνσης μιας ληστρικής συμμορίας, η οποία πετάει και κομμάτια ψαχνό στα σκυλιά που το στηρίζουν.

    Έτσι θα το ζωγράφιζα αν ήμουν καλλιτέχνης. Δυστυχώς δεν είμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κράτος σαπίζει ηθικά και διοικητικά, από τότε που έπεσε στα χέρια των αχρείων της Αριστεράς! Αμόρφωτοι, ακαλλιέργητοι, οκνηροί και ατομιστές "εργαζόμενοι", συνθέτουν σήμερα το παζλ του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών μας και των ΔΕΚΟ. Ας τους ξεφορτωθούμε, για να δει ο τόπος άσπρη μέρα. Ας σηκώσουμε τον πήχη και ας βάλουμε στη θέση τους αξιοκρατικά, άτομα μορφωμένα, που να διαπνέονται από εθνικές αξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλές φορές διερωτώμαι, μήπως εμείς οι ίδιοι είναι που δεν θέλουμε να υπάρχει κράτος και νόμοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να μας μακελέψει (με πρόσχημα την κατασκευασμένη "συλλογική ενοχή -τιμωρία" για τις φυσικές αλλαγές στο κλίμα, που πουλάνε οι ψευτοοικολόγοι του), που φοβικοί και διχαστικοί νομίζουν ότι θα βγουν από λάκκο που μας ανοίγουν... Μόνο που αν οι κανίβαλοι καταλάβαιναν ότι είναι μέσα στο λάκκο που σκάβουν για τους άλλους, δε θα υπήρχε κανιβαλισμός. Πάντως τελευταίοι θα μείνουν οι ψυχραιμότεροι!
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=877992&lngDtrID=252
    Climate change may spark conflicts, EU told
    http://www.guardian.co.uk/world/2008/mar/10/eu.climatechange
    A summit of Nato leaders in Bucharest next month will discuss the problem for the first time, while a new manifesto for a radical overhaul of the western alliance moots the possibility of Nato being used "as an instrument of energy security".
    A report from the EU's top two foreign policy officials to the 27 heads of government gathering in Brussels for a summit this week warns that "significant potential conflicts" are likely in the decades ahead as a result of "intensified competition over access to, and control over, energy resources".
    The seven-page report, obtained by the Guardian, has been written by Javier Solana, the EU's foreign policy supremo, and Benita Ferrero-Waldner, the commissioner for external relations. It predicts that Climate change will precipitate security issues for Europe, ranging from energy wars to mass migration, failed states and political radicalisation.
    The report warns of greater rich-poor and north-south tension because climate change will be most catastrophic in the poor south.
    http://www.youtube.com/watch?v=NaXxwSUXMOw
    http://klimatika.blogspot.com/2008/01/die8nis-ekehiria-alilovoi8ia.html
    http://www.nap.edu/html/climatechange-brief/abruptclimatechange-brief.pdf
    http://www.independent.co.uk/news/science/ray-of-hope-can-the-sun-save-us-from-global-warming-762878.html
    http://en.rian.ru/science/20080122/97519953.html
    http://www.gao.spb.ru/english/astrometr/index1_eng.html
    http://www.nzclimatescience.org/images/PDFs/archibald2007.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν παράλληλα και σε σύμπνοια τρεις δικτατορίες.
    Η δικτατορία των μεγαλοκαναλαρχών και ιδιοκτητών ΜΜΕ γενικώς, που κάνουν και δουλειές με το κράτος.
    Η δικτατορία των μεγαλοδημοσιογράφων της ΤV που το παίζουν εισαγγελείς και κυκλοφορούν με τριμένα πανταλόνια για να δείχνουν τάχα ...αριστεροί.
    H δικτατορία των συνδικαλιστών.
    Πρέπει να απαλλαγούμε και από τις τρεις, πώς όμως;
    Δ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή