Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Κυριακή 19 Αυγούστου 2007

Ποιός "κυβερνάει" αυτο τον τόπο;


Παρέμβαση στις εκλογές!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Του Δ. Π. ΔΗΜΑ

Με «φόβο» ότι μπορεί να εμπλακεί η ΝΑΤΟϊκή προοπτική των Σκοπίων, η Ουάσιγκτον «αγωνιά» για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα και επιχειρεί παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Μπερνς από την Ντόρα κατά τη συνάντησή τους τον Μάρτιο στην Ουάσιγκτον (απ' όπου και η φωτογραφία)
Ετσι, εντέχνως μετέρχεται διαφόρων μέσων, με στόχο να εκβιάσει και να επισπεύσει τη ροή των εξελίξεων με τη δυναμική τής πρόσφατα παρατηρηθείσης επικοινωνιακής κινητικότητας στο Σκοπιανό, στημένης κατά τρόπο που, εκ πρώτης όψεως, δεν αφήνει ίχνη της ανάμιξής της.

Το βέβαιο είναι, όπως εκφράζεται εγκύρως και αρμοδίως, ότι οι ελληνικές εκλογές αποτελούν «εμπόδιο» στον αμερικανικό σχεδιασμό και από την εδώ όχθη θα «κάνουν τα πάντα» για να το ξεπεράσουν, και επ' αυτού δεν χωρά αμφιβολία, κατά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

«Κάντε εκλογές νωρίτερα», υπέδειξε θρασύτατα ο υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς στην Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον στα τέλη Μαρτίου.

Για Καραμανλή

Η, κατά τις πληροφορίες της «Ε», προτροπή Μπερνς, αποτελούσα βεβαίως και απαράδεκτη παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, πιστοποιούσα ωστόσο την «αδίστακτη» στάση των Αμερικανών, εκπορευόταν από αβεβαιότητα ως προς την «ανθεκτικότητα» της ελληνικής στάσης και διαπιστώσεις ως προς τις εξελίξεις που προκαλούσαν «ανησυχία» στον σχεδιασμό τους για την περιοχή, με σημείο αναφοράς τα Σκόπια.

Τελευταία, δε, η συνεχώς ενισχυόμενη πεποίθηση στην Ουάσιγκτον «δείχνει» πως οι Αμερικανοί δεν μπορούν να... «υπολογίζουν» σ' έναν Καραμανλή που θα υποκύψει στα αμερικανικά παιχνίδια. Και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από λίαν πρόσφατες πληροφορίες, όσο και από την ερμηνεία των συνομιλιών Ντικάρλο, της αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα Σκόπια στα τέλη Απριλίου («Ε» 26/5/07).

Τουναντίον μάλιστα, αρκετές ενδείξεις προκαλούν την αίσθηση πως «θ' ανεβούν οι τόνοι» από ελληνικής πλευράς, της σχετικής εκτιμήσεως απορρέουσας, κατ' αρχήν, από ερμηνεία των προ μηνός δηλώσεων Καραμανλή για το Σκοπιανό, που είχαν ως «παραλήπτη» την Ουάσιγκτον, πως, ενώ από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει όλα τα βήματα, «από την άλλη πλευρά εισπράττουμε αδιάλλακτη στάση και περιμένουμε αυτή ν' αλλάξει».

Η παρέμβαση Καραμανλή ερμηνεύτηκε ως έχουσα πρόσθετη βαρύτητα, γιατί κατέστη σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να αφήσει το Σκοπιανό στα «χέρια» της κ. Μπακογιάννη, και ουσιαστικά «καπέλωσε» την υπέρμετρα φιλόδοξη υπουργό του επί των Εξωτερικών, η οποία, λίγες μέρες νωρίτερα -αμέσως μετά την επιστολή Φάις προς Μιλοσόσκι- ανέβασε αιφνιδιαστικά τους τόνους από το Βελιγράδι (σ.σ.: 19/4 - «εμείς συνορεύουμε με τα Σκόπια και όχι οι ΗΠΑ»), ίσως και λόγω του βομβαρδισμού επικρίσεων που είχε δεχτεί το προηγούμενο τρίμηνο για σειρά λαθών και παραλείψεων.

Η πρόταση Νίμιτς

Παράλληλα, ωστόσο, η εδώ ανησυχία πηγάζει και από την αβεβαιότητα περί του χρόνου των εκλογών διότι οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν άνεση κάποιων μηνών για την υποβολή τρίτης πρότασης, μέσω Νίμιτς, την οποία να επιχειρήσουν να επιβάλουν μέχρι της συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι -εξ ου και οι συστάσεις Μπερνς προς Μπακογιάννη, η οποία σημειωτέον λέγεται ότι πίεζε για εκλογές ακόμη και τον Ιούνιο ή εναλλακτικά τον Σεπτέμβριο.

Η -γι' αυτούς- νοούμενη «καθυστέρηση» των εκλογών τούς φέρνει εντός ενός δύσκολου κύκλου, αφού τους βγάζει εκτός ΝΑΤΟϊκού προγραμματισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν τελικά αποφασίσουν να προχωρήσουν στη ΝΑΤΟϊκή διαδικασία των Σκοπίων δεν θα προβούν στις δέουσες «προσαρμογές» και ενέργειες που πρωταρχικά θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Πάντως, παρά τα αντιθέτως και σκοπίμως διοχετευόμενα, στα ποικίλα δραματοποιημένα δημοσιογραφικά κατασκευάσματα -προερχόμενα κατά τεκμήριον από το περιβάλλον της ΥΠΕΞ και έτερων εξωθεσμικών παραγόντων- θα 'ταν ευχής έργον η κατάθεση της εντολής Νίμιτς, γιατί μια τέτοια ενέργεια θα περιέπλεκε, επί μακρόν, τις δυνατότητες των γειτόνων να προσφύγουν στον ΟΗΕ (σ.σ.: πράγμα που θα τους έφερνε ενώπιον μιας ασύμφορης γι' αυτούς δημοκρατικής διακυβέρνησης), ενώ, παράλληλα, θα αφαιρούσε από την Ουάσιγκτον τη δυνατότητα να προωθήσει μέσω μιας νέας πρότασης Νίμιτς εκβιαστικά τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Η δοθείσα, δε, ερμηνεία πως μια τέτοια «δραματική» εξέλιξη (σ.σ.: κατάθεση της επιστολής Νίμιτς) θα 'χε καταλυτική επίδραση στις αποφάσεις Καραμανλή για τις εκλογές, καθιστά πλέον οφθαλμοφανή την «αγωνία» των Αμερικανών περί του χρόνου των εκλογών, γιατί με την έμμεση αυτή υπόδειξη επίσπευσής τους, επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν «άγνοια» επ' αυτού, δεδομένου ότι «ουδείς γνωρίζει» τον χρόνο διεξαγωγής τους.

Εν μέσω, δε, όλων αυτών και εν αναμονή των «μηνυμάτων» Μπους στην τετραμερή των Τιράνων, στις 10 Ιουνίου, για το τι μέλλει γενέσθαι με τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική Αλβανίας, Κροατίας και FYROM, έρχεται ο κ. Μπερνς 11 και 12 Ιουνίου, στην Αθήνα, για συνομιλίες με την κ. Μπακογιάννη για τα περαιτέρω... Οψόμεθα.


dpdimas@hotmail.com


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου