Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Το "Δογμα του Σοκ" ενόχλησε ον Καστανίδη

Η Ναόμι Κλάιν ενόχλησε τον Καστανίδη

Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης (Σάββατο 11/12/2010) στους συναδέλφους του πρότεινε να διαβάσουν το βιβλίο της Ναόμι Κλάιν, ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ, που αναφέρεται στην οικονομική κρίση. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το ανωτέρω βιβλίο:

"Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες ο Φρίντμαν και οι παντοδύναμοι οπαδοί του τελειοποιούσαν αυτήν ακριβώς τη στρατηγική:την αναμονή κάποιας μείζονος ΚΡΙΣΗΣ προκείμενου να ΕΚΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΦΑΙΡΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ενόσω οι πολίτες ήταν ακόμα ΖΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΚ και να μονιμοποιήσουν στη συνέχεια τις "μεταρρυθμίσεις"
Σε ένα από τα πιο σημαντικά του δοκίμια ο Φρίντμαν διατύπωσε τη συνταγή που συνιστά τον πυρήνα της τακτικής του σημερινού καπιταλισμού και την αποκαλώ "ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ"
Επισημανε οτι "ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ-ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΛΩΣ ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ-,ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.....Όταν ξεσπάει μια κρίση,οι δράσεις που αναπτύσσονται εξαρτώνται από τις περιρρεουσες ιδεες.Πιστευω οτι αυτη πρεπει να ειναι η βασικη λειτουργια μας:να αναπτυσσουμε εναλλακτικές πολιτικές που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, να τις διατηρούμε ζωντανές και διαθέσιμες, έως ότου ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ"
Μερικοί άνθρωποι συσσωρεύουν κονσέρβες και νερό ώστε να είναι προετοιμασμένοι για μια πιθανή μείζονα καταστροφή, Οι οπαδοί του ΦΡΙΝΤΜΑΝ συσσωρεύουν ιδέες οι όποιες προωθούν τις ελεύθερες αγορές Διοτι, ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Σικάγου ήταν πεπεισμένος ότι, όταν ξεσπάει μια κρίση, αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας η ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ, η γρήγορη και αμετάκλητη επιβολή αλλαγών, πριν η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ διολισθήσει πάλι στην "τυραννία του status quo".
Eκτιμουσε οτι "μια ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ 6-9 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Αν δεν αδράξει την ευκαιρία για να δράσει αποφασιστικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου,δε θα της προσφερθεί ξανά παρόμοια ευκαιρία"
Μια παραλλαγή της υπόδειξης του ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ ότι τα ΠΛΗΓΜΑΤΑ πρέπει να επιφέρονται "ΟΛΑ ΜΑΖΙ", η στρατηγική αυτή υπήρξε το μακροβιότερο κληροδότημα του Φριντμαν"


Η πρόταση του προέδρου των Δικαστών ήταν καθαρά συμβολική. Απλά είπε στο υπουργό ξέρουμε που το πάτε.
Ο Χάρης Καστανίδης,υπουργός Δικαιοσύνης ενοχλήθηκε και η ενόχληση έγινε αισθητή και λίγο αργότερα, μετά την πρόταση του προέδρου αντιπρότεινε το βιβλίο "Η νεοελληνική Φαυλοκρατία" του Ευάγγελου Κοροβίνη, ζητώντας από όλους να αναρωτηθούν για τυχόν συμμετοχή τους σε μία φαύλη διαδικασία. Ο κύριος Καστανίδης μάλλον δεν θα έχει διαβάσει το βιβλίο του κυρίου Κοροβίνη, μάλλον του άρεσε ο τίτλος και κάτι έπρεπε να πεί. Ο Κοροβίνης δίνει μία ασαφή είκονα της μωρίας δ και γραικυλισμού της ελληνικής άρχουσας τάξης, οι δικαστικοί δεν μνημονεύονται, στο επίλογο του δίνει την εικόνα του γιατί και το πώς φθάσαμε ως εδώ:
“Συγχρόνως και επιπροσθέτως με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ισοπεδώθηκε κάθε ιεραρχία (άρα και εξουσία) μέσα στο κράτος”. “Κάντε ό,τι θέλετε, αρκεί να με ψηφίζετε” ήταν το παπανδρεϊκό μήνυμα. “το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση, λαός στην εξουσία”.
Κανένας κλάδος δεν μπορούσε να επιβιώσει. Κανένας κλάδος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε εκείνη την ατμόσφαιρα του πολιτικού στραγγαλισμού που είχαν επιβάλει οι κλαδικές και οι πρασινοφρουροί.

Διαβάστε και τα δύο βιβλία. Αφού τα διαβάσετε πηγαίνετε στο καθρέπτη. Κοιτάχθητε θα δείτε τον πραγματικό ένοχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου