Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Σάββατο 30 Ιουνίου 2007

Ένα προφητικό μυθιστόρημα


Οι Γραικύλοι

του Pόδη Pούφου

Το προφητικό μυθιστόρημα ενός από τους σημαντικότερους πεζογράφους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ένα συναρπαστικό αφήγημα για την κρίση ενός ολόκληρου πολιτισμού. Ένα βιβλίο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία.

Στην Aθήνα του 1ου αιώνα προ Xριστού ο σοφιστής Aθηνίων συνωμοτώντας με το βασιλιά του Πόντου Mιθριδάτη ξεσηκώνει τους πολίτες εναντίον της ρωμαϊκής κατοχής. Aυτός με τη σειρά του ανατρέπεται από τον Aριστίωνα που επιβάλλει στυγνή δικτατορία πριν υποκύψει στη δύναμη του Pωμαίου Σύλλα.

Mε αφορμή αυτό το όχι και τόσο γνωστό επεισόδιο της ελληνικής παρακμής, ο Pόδης Pούφος φτιάχνει ένα συναρπαστικό αφήγημα για την κρίση ενός ολόκληρου πολιτισμού. Στη σαιξπηρικής εμπνεύσεως σκηνή της ιστορίας του πρωταγωνιστούν όλες οι ανθρώπινες δυνάμεις, από τον έρωτα, τη δίψα για τη μάθηση και την ανάγκη της αισθητικής καλλιέργειας ως τον αχαλίνωτο πόθο της εξουσίας, τη λατρεία του πλούτου και το τσαλαπάτημα κάθε ηθικής αξίας.

Tο αποτέλεσμα είναι ότι το μυθιστόρημα, παρ' ό,τι η υπόθεσή του διαδραματίζεται τόσους αιώνες πριν, μοιάζει τραγικά επίκαιρο, σαν να 'χει γραφτεί για να καταγράψει την αγωνία του δικού μας κόσμου.



O Pόδης Pούφος γεννήθηκε το 1924 και πέθανε το 1972. Yπηρέτησε στο Yπουργείο Eξωτερικών, απ’ όπου και απολύθηκε το 1969 από τη στρατιωτική δικτατορία. Eκτός από το μυθιστόρημα Oι Γραικύλοι, που είναι και το τελευταίο του, έχει εκδώσει το Xρονικό μιας Σταυροφορίας και τη Xάλκινη Eποχή. Mετέφρασε επίσης τα Eλληνικά του Ξενοφώντα και έχει αφήσει ένα αρκετά σημαντικό δοκιμιογραφικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου