Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Ο Στρατός μένει κλεισμένος στους στρατώνες! Γιατί;

«Μα επιτέλους που είναι ο Στρατός»; Ενα άρθρο που βάζει το δάχτυλο στην πληγή !!!
[Δημοσιεύτηκε στις 26/8/2007 - 6:34:00 μμ] [Συντάκτης:γράφει ο Γιώργος Αδαλής]

Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω και δεν τα κάνει ο Στρατός μας εντός της Ελλάδας, τα κάνει πολύ καλά όταν τον στέλνουμε (ως εκστρατευτικό σώμα) στο εξωτερικό !!!

«Μα επιτέλους που είναι ο Στρατός»; Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην έχει πει όλες αυτές τις μέρες αυτή τη φράση! Παίρνοντας για παράδειγμα τον σχηματισμό της 98 ΑΔΤΕ, θα ξεκινήσουμε σήμερα μια αναζήτηση για το τι επιτέλους συμβαίνει σε αυτή τη χώρα; Μέχρι και πέρυσι, ο Στρατός στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο που έχει πληγεί παλιότερα ανεπανόρθωτα , κάθε καλοκαίρι δημιουργούσε φυλάκια στις Εθνικές οδούς και εντός των δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα , μόνο και μόνο η παρουσία του να αποθαρρύνει τους επίδοξους εμπρηστές. Ειδικά μάλιστα μετά από μια καταστροφική φωτιά σε ένα από τα πλέον ομορφότερα δάση της Ευρώπης (μεταξύ Μυτιλήνης και Καλλονής) η περιοχή αυτή ονομάστηκε «Καμένο Δάσος» .

Και ενώ έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την καταστροφή, μέχρι και σήμερα, ο κάθε επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα δάσος που είχε καεί. Η αέναη δράση της φύσης , δεν έχει καταφέρει να διορθώσει ότι έκανε ο άνθρωπος στο σημείο αυτό.

Τότε , κάποιοι που γνώριζαν ότι από το σημείο αυτό θα περάσει η νέα Εθνική οδός, φρόντισαν να την κάψουν . Η νέα εθνική οδός ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε 16 χρόνια μετά. Ευτυχώς σήμερα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) η περιοχή δεν έχει οικοδομηθεί !

Τι άλλαξε όμως φέτος και ο Στρατός το καλοκαίρι δεν έβαλε ούτε ένα φυλάκιο στις περιοχές του νησιού;

Κάποιοι στην Ελλάδα, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να βλέπουν τον Στρατό , ως ένα διακοσμητικό στοιχείο σε περίοδο Ειρήνης!

Κάποιοι άλλοι βλέπουν τον Στρατό ως ένα πεδίο δόξης Λαμπρό για μίζες λοβιτούρες και γενικά αγορές πανάκριβου εξοπλισμού, που ενώ τον πληρώνουμε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν τον χρησιμοποιούμε ως έθνος.

Σε όλα αυτά έρχεται φυσικά να συμπληρώσει τον τραγέλαφο που θα σας περιγράψουμε παρακάτω, μια φοβερή και τρομερή παθογένεια που έχουμε ως έθνος απέναντι στον Στρατό.

Φαίνεται ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα, ο Στρατός συνεχίζει να αποτελεί την «γλάστρα» του έθνους μας. Μια γλάστρα που ενώ είναι πανάκριβη εν τούτοις δεν προσφέρει απολύτως τίποτε σε καιρό ειρήνης . Ο Στρατός της Ελλάδος είναι σήμερα από τους καλύτερα εκπαιδευμένους στην Ευρώπη. Με εξοπλισμό που τον ζηλεύουν όλες οι χώρες.

Αντι λοιπόν να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις και την υποδομή του Στρατού σε περιόδους Ειρήνης , συνεχίζουμε να τον «τιμωρούμε» για όσα είχε κάνει την περίοδο 1967-1974, φοβούμενοι άραγε τι; Μήπως φοβούμαστε ως έθνος ότι ο Στρατός θα κάνει πραξικόπημα;

Διότι πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος , μια χώρα να έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο Στρατός να παραμένει εντός του Στρατώνα, και να μην βοηθά πουθενά. Σήμερα μετά από δυο 24ωρα καταστροφής, ο Στρατός θα βγει από τους στρατώνες του όχι για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας αλλά γιατί είναι Κυριακή και πρέπει να υψωθεί η σημαία στις πλατείες μας.

Τέτοιος στρουθοκαμηλισμός και τέτοιες καταστάσεις εθελοτυφλισμού δε νομίζω ότι συναντάς σε άλλο Έθνος.

Αλήθεια, σε ποια χώρα θα συνέβαινε ότι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα και ο Στρατός ΔΕΝ θα ήταν στην πρώτη γραμμή; Αντίθετα, για να κάνει ο Μειμαράκης αλλά και οι προκάτοχοι του από το 1974 «επικοινωνιακή πολιτική» κάθε φορά που έχει φωτιές, στέλνουν πέντε δέκα λόχους νεοσύλλεκτων να σβήνουν τις φωτιές με τα φτυάρια !!!

Θα αναρωτηθείτε –και δικαίως- τι μπορεί να προσφέρει άραγε ο Στρατός σε μια κατάσταση όπως αυτή που ζούμε!

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά και προσέξτε τι θα μπορούσε να προσφέρει ο Στρατός, αν οι πολιτικοί μας δεν συνέχιζαν μέχρι σήμερα να τον τιμωρούν για όσα έκανε ένα μάτσο … τρελών το 1967!!!

Λοκατζήδες

Περιπολίες σε δάση όχι μόνο από νεοσύλλεκτους που δεν έχουν τι να κάνουν αλλά από εκπαιδευμένες ομάδες Λοκατζήδων που διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό νυχτερινής οράσεως με υπέρυθρα κιάλια έτσι ώστε να εντοπίζουν εμπρηστές . Σήμερα οι λοκατζήδες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό τους αυτό μόνο και μόνο μην «μας την πέσουν» οι Τούρκοι ή οι Σκοπιανοί !!!Η στην καλύτερη περίπτωση όταν συμμετέχουν σε κάποια διακλαδική άσκηση για να δει εκεί ο κάθε Υπουργός , τι αγόρασε από την εταιρία που τον χρηματοδότησε για να εκλεγεί στη Βουλή !!! Σήμερα, οι Λοκατζήδες είναι υποχρεωμένοι (στην εκπαίδευση τους) να κάνουν δυο φορές την εβδομάδα 100 χιλιόμετρα πορείες , χωρίς ουσία , χωρίς σκοπό, έτσι μόνο και μόνο για να κρατούνται σε φόρμα!!!

Χρειάστηκε να περάσουν δύο μέρες για να βγάλουν τους φαντάρους από τους Στρατώνες και με σκάπανα και φτυάρια να τους παρατάσσουν στα μέτωπα της φωτιάς.

Μηχανικό

Ο Στρατός μας έχει ένα απίστευτα οργανωμένο Μηχανικό Σώμα, το οποίο μπορεί καλύτερα από τον καθένα να διανοίγει δρόμους, να κάνει πρόχειρες γέφυρες και γενικά να δίνει πρόσβαση ακόμη και στα πιο απίστευτα και κακοτράχαλα σημεία.

Ειδικά το μηχανικό σε περιόδους Ειρήνης μπορεί να χαράσσει και να συντηρεί ζώνες πυρασφάλειας και όχι να ζητιανεύει κάθε δήμαρχος ψίχουλα από τις Νομαρχίες τα οποία τελικά θα τα φάνε ορισμένοι «εργολάβοι» και δεν θα γίνει τίποτε. Κατά τά άλλα, το μηχανικό κάνει ασκήσεις ετοιμότητας σε λίμνες και ποτάμια, έτσι για να ξεσκουριάζουν οι … μη μάχιμοι του Στρατεύματός μας


Το Πεζικό

Το Πεζικό σήμερα διαθέτει τα πιο σύγχρονα θωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού. Ερπυστριοφόρα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν δυνάμεις γρήγορα και με ασφάλεια που σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει η πυροσβεστική.

Το πυροβολικό

Το πυροβολικό διαθέτει ένα άρτια εκπαιδευμένο δίκτυο Τεχνικών και Βοηθών Παρατηρητών (ΤΕΒ-ΠΑΡ) οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο να κατευθύνουν στόχους με απόλυτη ακρίβεια και έχουν δικές τους αυτόνομες διαβιβάσεις. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής από την πρώτη στιγμή και όχι να κάθονται μέχρι αυτή τη στιγμή στους στρατώνες τους.

Σιτιστές

Στο στρατό υπάρχει άρτια οργανωμένο δίκτυο σίτισης και διανομής τροφής στις μονάδες σε κάθε περιοχή . Με δικά τους οχήματα θα μπορούσαν να βοηθούν καλύτερα από το καθένα τους πυροσβέστες , οι οποίοι επί δύο μέρες είναι νηστικοί και ουδείς έχει σκεφτεί ότι είναι άνθρωποι και πρέπει να σιτίζονται.

Αεροπορία Στρατού και Αεροπορία

Το Πεζικό έχει την δική του αεροπορία και θα μπορούσε να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό πολιτών καθώς και στην μεταφορά τροφίμων και εφοδίων όταν αυτό χρειάζεται. Ειδικά τα Ελικόπτερα Σινούκ θα μπορούσαν να μεταφέρουν ακόμη και οχήματα της Πυροσβεστικής σε δύσβατα μέρη , από μακρινές αποστάσεις. Αν συνεργαζόταν η Πυροσβεστική και ο Στρατός, θα μπορούσε να μεταφέρονται γρήγορα ολόκληρες πυροσβεστικές μοίρες με τον εξοπλισμό τους από το ένα άκρο της Ελλάδος στο άλλο.

Η αεροπορία, διαθέτει αεροσκάφη με σύγχρονα μέσα εντοπισμού και να επιχειρεί ακόμη και βράδυ, με σκοπό τον εντοπισμό αγνοουμένων ή ακόμη και τραυματιών μέσα σε σπίτια. Τέτοια όργανα διαθέτουν τα ελικόπτερα Απάτσι. Ισως , αν στο σχεδιασμό συμπεριλαμβανόταν και η δύναμη των Απάτσι, τότε ίσως να είχαν σωθεί αρκετοί από τους 55 συνανθρώπους μας που κάηκαν ζωντανοί στα μέτωπα της φωτιάς. Και σημειώστε ότι η Ελλάδα είναι από τις Ελάχιστες χώρες διεθνώς που διαθέτει τέτοια τεχνολογία όπως τα ελικόπτερα Απάτσι. Δυστυχώς όμως κάποιοι τα χρησιμοποιούν μόνο όταν γίνεται κάποια άσκηση τύπου «Παρμενίων» ή όταν οι Στρατιωτικοί μας κάνουν ασκήσεις για να ξεσκουριάσουν από την … απραξία! Αν σκεφτεί κανείς πόσο μας έχουν στοιχίσει αυτά τα υπέρ όπλα και στο συνδυάσει ότι μπορούν να κινηθούν αθόρυβα το βράδυ πάνω από τα δάση μας (έχουν σύστημα απορρόφησης του ήχου των μηχανών) και να βλέπουν με ακρίβεια κινήσεις μέσα σε δασικές περιοχές, μήπως τελικά, αποτελούν ένα πρώτης τάξης εργαλείο πρόληψης των εμπρησμών;


Αυτές είναι μερικές και μόνο σκέψεις που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε Έλληνας που υπηρέτησε στον Στρατό. Σκέψεις λογικές που όμως δεν χωράνε στο μυαλό των πολιτικών μας. Δεν είπε κανείς να μετατρέψουμε τον Στρατό σε βοηθό της Πυροσβεστικής. Απλά από την άνοιξη και μετά, ο Στρατός θα μπορεί να εντάξει στο μέρος των τακτικών του Ασκήσεων, τέτοιου είδους ενέργειες . Και όποτε χρειάζεται να βοηθά τις Πολιτικέ Υπηρεσίες ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά.

Πόλεμος στο ορατό μέλλον δεν πρόκειται να γίνει παρά μόνο στη φαντασία κάποιων ανεγκέφαλων εθνικοφρόνων. Ο πραγματικός πόλεμος τα επόμενα χρόνια θα έχει σχέση με το περιβάλλον και ειδικά με τα δάση μας.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, να σταματήσει ο Στρατός να αποτελεί μια αρνητική φαντασίωση στο μυαλό του μέσου Έλληνα και να συμβάλει αποτελεσματικά σε καταστάσεις Εθνικών Κρίσεων .

Αυτά φυσικά, δεν υπήρχε περίπτωση να τα έγραφα σε καμία στήλη των aegean times , αν δεν άκουγα σήμερα κάποιον στρατιωτικό διοικητή να λέει «κανείς δεν μας κάλεσε»! Είναι κάτι παραπάνω από τραγωδία, να διαθέτουμε τέτοιες υποδομές , τέτοιον εξοπλισμό , τόσους εκπαιδευμένους αξιωματικούς και το πρόβλημα να είναι ότι κανείς δεν σηκώνει το τηλέφωνο να τους καλέσει !!!

[Συντάκτης:γράφει ο Γιώργος Αδαλής]

1 σχόλιο: