Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Μνήμη Μαλβίνας Κάραλη


Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για την προσφυγή Σωμερίτη


ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)
αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου η προσφυγή που κατάθεσε ο δημοσιογράφος κ. Ριχ. Σωμερίτης κατά του τηλεοπτικού σταθμού Mega και της κυρίας Μαλβίνας Χαριτοπούλου. Το Συμβούλιο ύστερα από συνεδρίαση τριάμισι ωρών την περασμένη Πέμπτη (απόντος του προέδρου κ. Γ. Κασιμάτη, που ήταν ασθενής) ανέβαλε την απόφασή του καθώς το Mega κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις του λίγη ώρα προτού συγκροτηθεί σε σώμα. Οπως είπε ο αντιπρόεδρος κ. Αντ. Μανιτάκης, η υπόθεση βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και το αρμόδιο κλιμάκιο «δεοντολογίας και παραπόνων των πολιτών» δεν έχει υποβάλει εισήγηση για το θέμα.

Ολα ξεκίνησαν την 1η Δεκεμβρίου 1997. Η κυρία Χαριτοπούλου, στην εκπομπή της «Μαλβίνα Hostess», που προβάλλεται στο Mega, έκανε λόγο για «νυκτερινούς επισκέπτες στο Μαξίμου», κατονομάζοντας και δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων και τον κ. Σωμερίτη. Δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ­ και ενώ ο κ. Σωμερίτης είχε εκφράσει τις διαμαρτυρίες του ­ η δημοσιογράφος επανήλθε λέγοντας ότι «ένας που σκέπτεται να μου κάνει μήνυση γιατί τον έβαλε το Μαξίμου ­γέλιο που έχουμε να κάνουμε ­διότι αυτός ο τυπάκος όταν ήταν παιδί αμούστακο στην Κατοχή αξιώθηκε την καταγέλαστη αθανασία. Διότι ήταν το μόνο κατοχικό παιδί που ήτανε τόσο μπαλό, τόσο χοντρό που οι φίλοι του το φωνάζουνε "ντικ". Θε μου, σχώρα με, και ποια παιδιά ήταν χοντρά "φακάτοι"; Τα παιδιά των δωσιλόγων ή τα εκ γενετής παχύδερμα, αυτά που ουδεμία σχέση με Ριχάρδο Λεοντόκαρδο ούτε με Ρίτσαρντ Γκιρ μόνο με "ντικ"...». Ο κ. Σωμερίτης αντέδρασε έντονα τονίζοντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του αντιστάθηκαν στις κατοχικές δυνάμεις και ότι η «επίθεση» που δέχθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι είχε ασκήσει κριτική στο βιβλίο του συζύγου της κυρίας Χαριτοπούλου «Αρης ο αρχηγός των ατάκτων». Παράλληλα ο δημοσιογράφος προσέφυγε στο ΕΣΡ. Επειδή και ο ίδιος είναι μέλος του Συμβουλίου, ζήτησε την εξαίρεσή του από τις διαδικασίες.

Η πρώτη συζήτηση έγινε πριν από περίπου δέκα ημέρες στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Συμβουλίου, αλλά οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατύπωσαν διαφορετικές θέσεις. Οι προσκείμενοι στη Ν. Δημοκρατία κ.κ. Ν. Κουλούρης και Τ. Αθανασιάδης, καθώς και οι κ.κ. Μ. Κοψίδης και Π. Αλέπης από το ΚΚΕ έκριναν ότι δεν τίθεται θέμα επανόρθωσης. Αντίθετα υπέρ της επανόρθωσης τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Αρτινοπούλου και κ. Π. Σούρλας, καθώς και ο κ. Ν. Καϊμάκης από τον Συνασπισμό.

Πάντως το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα και μέσω του Τύπου, σε ορισμένες μάλιστα εφημερίδες έγινε και πρωτοσέλιδο. Τις απόψεις του εξέφρασε ο κ. Σωμερίτης και σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη, τονίζοντας ότι θα καταφύγει και στα δικαστήρια: «Το μόνο που επιθυμώ από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» είπε ο κ. Σωμερίτης «είναι να αξιώσει από το Mega και όχι από τη Μαλβίνα Χαριτοπούλου την αποκατάσταση των πραγμάτων. (...) Δεν αμφισβητώ το όργανο αλλά τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτό, σε μια απόπειρα μετατροπής του σε ένα είδος διακομματικής επιτροπής».

Επί της ουσίας, τώρα, ο κ. Σωμερίτης αμφισβήτησε τα όσα υποστήριξαν σε συνάντηση με τα μέλη του ΕΣΡ οι νομικοί σύμβουλοι του Mega, ότι η εκπομπή της κυρίας Χαριτοπούλου είναι σατιρική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπισθεί. Ο κ. Σωμερίτης είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι η συκοφαντία είναι σάτιρα, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση της κυρίας Χαριτοπούλου στο ΕΣΡ, ότι τιμά τη μνήμη του πατέρα του, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει από το κανάλι δημόσια επανόρθωση.

Το ΒΗΜΑ, 22/02/1998 , Σελ.: A64
Κωδικός άρθρου:
B12469A642
ID: 68537

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου