Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ας τολμήσει.....


Ο κύριος
Βατόπουλος με ένα βαθύ και περισπούδαστο άρθρο στην Καθημερινή 12/6/10 μας προτρέπει: "Ας τολμήσουμε την πώληση διατηρητέων" κτιρίων που κλειδωμένα ρημάζουν. Παρουσιάζει την τραγελαφική περίπτωση του κτιρίου που κάποτε στέγαζε το Ελληνικό Ωδείο στην οδό Φειδίου 6 και το οποίο ρημάζει. Είναι κτίριο που μέσα στους ρημαγμένους τοίχους του κλείνει την Ιστορία της Ελληνικής μουσικής. Από εκεί πέρασαν ο Σκαλκώτας, ο Καλομοίρης, η Μαρία Κάλλας.

Ο κύριος Βατόπουλος, μιας και το συγχρονο ελλαδικό κράτος φιλοδοξεί να απεμπολήσει το άμεσο ιστορικό παρελθόν του και την ιστορική πολιτιστική του ιδιαιτερότητα προκειμένου να καταστεί ένα μιμητικό αντίγραφο των δυρικοευρωπαϊκών κρατών, προτείνει να πουληθεί αυτό το κομμάτι Ελληνικής Μουσικής Ιστορίας γιατί δεν έχει λεφτά η Ελληνική πολιτεία να το συντηρήσει και να το κάνει Μουσείο Ελληνικής Μουσικής. Όχι ρε Βατόπουλε, λεφτά υπάρχουν. Είναι το νεοκλασικό του Άκη στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου (φωτογραφία) και το νεοκλασικό της κόρης του στο Κολωνάκι. Ας τολμήσει, το ελληνικό δημόσιο να τα απαλλοτριώσει δίνοντας τα ποσά που ισχυρίζονται ότι πλήρωσαν, να μη ζημιώσουν οι άνθρωποι, και να τα πουλήσει στην πραγματική τους αξία. Έτσι και το κοινόν περί δικαίου αίσθημα θα ικανοποιηθεί και με τα χρήματα θα επισκευασθεί και αναπαλαιωθεί το ιστορικό κτίριο του Ελληνικού Ωδείου και ας μπει και μία πινακίδα που να λέει από που προήλθαν τα λεφτά για την αναπαλαίωση ώστε να ικανοποιηθεί και η ανάγκη ιστεροφημίας του Άκη. Έτσι πρέπει να γίνει.

Αν αρχίσουμε να πουλάμε τα ιστορικά νεοκλασικά κτίρια κάποιος "Βατόπουλος", στο όχι μακρινό μέλλον, μπορεί να προτείνει την πώληση του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ηνίοχου των Δελφών κ.ά.,ούτως ή άλλως εμείς τα χρησιμοποιούμε για να κρύβουμε πίσω από αυτά το μπάσταρδο πρόσωπό μας όπως είπε η Φραγκουδάκη....

1 σχόλιο:

  1. Άλλος ένας βοθροκουλτουριάρης αποκαλύφθηκε!
    Μήπως θα πρέπει να φτιάξουμε μια λίστα με τις φωτογραφίες τους για να τους μαθαίνουν οι αναγνώστες μας και να τους "ψιχαλίζουν"?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή