Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Στην Κα Λεμού " πλούσιος γίνεσαι, άρχοντας γεννιέσαι"

Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι πήρε τέτοια διάσταση το θέμα;
Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Πηγαίνετε στις ψυχοθεραπείες, στα group therapy να τους ρωτήσετε. Εγώ δεν είμαι ψυχολόγος. Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους ειδικούς, τους ψυχιάτρους, τον κ. Στεφανή. (Espresso 16/6/2010)


Με αυτά τα απαξιωτικά λόγια η μαμά Μαριγώ Λεμού-Πατίστα προσπάθησε να μειώσει τις εντυπώσεις και τον σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε από την μετατροπή του θρυλικού θωρηκτού Αβέρωφ σε χώρο ξεφαντώματος όπου τα μοντέλα βίζιτες, τα κορίτσια γλάστρες και τα αγόρια κόπανοι των εφοπλιστικών οικογενειών τα έδωσαν όλα. Η καλή αυτή κυρία αντί να ζητήσει ταπεινά συγνώμη από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για την βάναυση προσβολή ενός εθνικού Μνημείου μας ζητάει και τα ρέστα στέλνοντας μας στο καναπέ του ψυχαναλυτή


Η παρέα του πάρτι χρειάζεται της υπηρεσίες του κυρίου Στεφανή. Ο πλούτος της δυστυχώς δεν συνοδεύεται και από την ανάλογη καλλιέργεια Δεν μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στο επίπεδον που την έφερε η τύχη και η ικανότης ίσως, δεν μπορεί γατί φέρνει μαζί της όλην την απωθημένη επιθετικότητα της αφάνειας. Γι αυτό και κατέφυγε στα διαθέσιμα ευτελή και ακαλαίσθητα μέσα επίδειξης.


Η γελοία σνομπαρία του εφοπλιστικού κατεστημένου, με αισθητική καλλιέργεια μααουνιέρηδων είναι βιολογικώς τόσον εξαντλημένη,τόσον κενή ώστε ούτε την ανάγκη της εκτόνωσης δια της διασκέδασης μπορεί να καταλάβει. Κατατρεχόμενη απο θανάσιμο κενότητα αναζητώντας τρόπον επίδειξης βρήκε τον πλέον ακαλαίσθητο.


Το μόνο που απεκόμισαν οι Έλληνες από αυτό το γαμήλιο πάρτι και τον τρόπο διασκέδασης είναι η βεβαιότης ότι εκείνοι που τον χρησιμοποιούν θέλουν να διακηρύξουν- με ηλίθια μέσα- ότι δεν λογαριάζουν τα λεφτά, γιατί έχουν πολλά. Θέλοντας να υπογραμμίσουν και να διαλαλήσουν τον πλούτο τους παρουσίασαν μορφήν θλιβερή και πλαδαρή. Το μόνον ελαφρυντικό που διαθέτoυν, είναι η εγγενής νοσηρότης τους χωρίς την οποία η ιδιοτέλεια τους δεν θα λάμβανε αυτήν την κατεύθυνση.


Τέλος στην κυρία Μαριγώ Λεμού-Πατίστα να της θυμίσουμε την ιταλική ρήση «ricchi si diventa, signori si nasce» (πλούσιος γίνεσαι, άρχοντας γεννιέσαι»

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά ακριβές το κείμενο. Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως εγράφη και σε άλλο ιστολόγιο,
    "ας πάει πρώτα αυτή στον Αισθητικό της και μετά πηγαίνουμε κι εμείς στον Ψυχίατρο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή