Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Μια νυχτα στο Πολεμικό Μουσείο

Η κυρία Αλεξανδράτου ή Τζούλια πέρασε μία νυχτερινή βόλτα από το Πολεμικό Μουσείο. Δεν έχει σημασία το πώς μπήκε και το τι έκανε. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι το όνομα του συνοδού της.

Ηνυχτερινή επίσκεψη της Τζούλιας είναι ο καθρέφτης της μωρίας και διανοητικής αναπηρίας της ελληνικής ελίτ σε όλες τις πολιτικές της αποχρώσεις. Σε μία εποχή που ζητάνε από τους Έλληνες να θυσιαστούν στα βωμό του Μολώχ της μίζας, της λαμογιάς και της κλεψιάς. Οι άνθρωποι της ελίτ δεν δείχνουν ούτε την ελάχιστη διάθεση να ταλαιπωρήσουν τα βλαστάρια τους. Αφου τα έκλεισαν στα ιδιωτικά σχολεία και στα πανεπιστήμια της Εσπερίας,μιας και τα δημόσια οι κομματικές τους παρατάξεις τα έχουν μετατρέψει σε χωματερές ελπίδων και χαβούζες ονείρων, και αυτή η στρατιωτική θητεία είναι ένα πικρό ποτήρι για τους γόνους της πολιτικής. Ο άγνωστος Χ μπορεί να πάει όπου χρειαστεί μακριά από το σπίτι του να ταλαιπωρηθεί , να ξενυχτήσει , να κτυπήσει γερμανικό νουμεράκι. Όχι όμως ο γυιός του επώνυμου. Αυτός είναι από άλλη πάστα. Τον Χ τον περιμένει το μακρυά, τον επώνυμο η μονάδα προκάλυψης του Πολεμικού Μουσείου.

Ο νεαρός συνοδός της Τζούλια είναι ο καλλίτερος εκπρόσωπος μιας άρχουσας τάξης που έχει στο αίμα της το θεομπαιχτισμό, την απάτη και την εξαργύρωση των ελπίδων και ονείρων των Ελλήνων για την δική της χαρά και ευτυχία. Οι πολιτικατζήδες και τα κολλητήρια τους ζητάνε από τους Έλληνες, τα Ελληνόπουλα θυσίες για τα χρόνια που έρχονται και αυτοί δεν είναι σε θέση να θυσιάσουν την βολή των βλασταριών τους ούτε για τη διάρκεια μιας στρατιωτικής θητείας.

Είναι η άρχουσα ελίτ που μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου