Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Μία αποφοίτηση με σημασία...

Διαβάσαμε το άρθρο της κυρίας Μπίστικα στην Καθημερινή(κλίκ)13/7/2008 για την 79η Τελετή αποφοίτησης του (αμερικάνικου) Κολεγίου Αθηνών- Ψυχικού και πραγματικά αισθανθήκαμε υπερήφανοι. Το ίδιο υπερήφανοι με τους πεινασμένους όχλους του Παρισιού που μια φορά στο κάθε τόσο τους άνοιγαν τις πόρτες των Βερσαλιών για να πάρουν μάτι πώς και τι έτρωγε ο Λουδοβίκος ΙΔ, ο βασιλιάς Ήλιος, και μετά ευτυχισμένοι επιστρέφανε στο πλιγούρι και στην μιζέρια τους.

Με γλυκερό τρόπο μας δίνει ανάγλυφη την εικόνα του κομματικο
ύ κοτσαμπασισμού και των λεκέδων του. Ήτανε όλοι εκεί! Αριστεροί, Δεξιοί, Κεντρώοι σαν καλοί φίλοι είχαν μαζευτεί να καμαρώσουν τα βλαστάρια τους. Μετά από 12 χρόνια σκληρή δουλειά χωρίς καταλήψεις και καταστροφές, ούτε τους κουκουλοφόρους του κυρίου Αλαβάνου και χωρίς "συγκεκριμένα ποσά βίας"(Κλίκ) πήραν το πολυπόθητο χαρτί. Τα αγόρια με σκούρο κουστούμι και γραβάτα και τα κορίτσια με μακριές βραδινές τουαλέτες, γιατί έτσι επιβάλλει η σημαντική αυτή στιγμή και οι κανόνες του σχολείου. Σκεφτείτε για λίγο! Εάν ο υπουργός παιδείας έστελνε μια εγκύκλιο στα δημόσια σχολεία της χώρας και πρότεινε μία παρόμοια αμφίεση κατά τις τελετές αποφοίτησης, τι θα είχε γίνει; Ο Αλαβάνος θα είχε αμπολήσει του κουκουλοφόρους να ρίξουν πέντε κιλά βίας. Ο σύντροφος Κωνσταντοπουλος θα μας έλεγε με βλακώδη θυμοσοφία ότι τα ξενόφερτα αυτά έθιμα υποσκάπτουν αυτές τις ρίζες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η τελετή
αποφοίτησης όπως μας την περιγράφει η δημοσιογράφος και ο κατάλογος των πολιτικατζήδων και λακέδων που μαζεύτηκαν να καμαρώσουν τα παιδιά τους, είναι η εικόνα της χαμέρπειας, της διανοητικής αναπηρίας και της βλακείας της Ελληνικής "άρχουσας τάξης", που μας φέρνει στην ανάγκη να ξεράσουμε. Όλοι αυτοί οι κομματάνθρωποι , οι χαμαιλέοντας με τα κουστούμια και τις γραβάτες θα βγουν την άλλη μέρα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια ουρλιάζοντας για την παιδεία του λαού. Αφού έκλεισαν τα παιδιά τους στο θερμοκήπιο του Κολεγίου σαν ακριβές ορχιδέες, θα αμοληθούν για να μετατρέψουν τα σχολεία του μεροκαματιάρη Έλληνα σε οικόπεδα με τσουκνίδες, παραδίδοντάς τα στην πιο εξαθλιωτική ρυπαρότητα, στην ασυδοσία κάθε μικρονοϊκής μειονότητας, στην ψυχοπαθολογία του κάθε κομματικού εγκάθετου που ασελγεί αναίσχυντα στην παιδεία του κοσμάκη.

Συγχαρη
τήρια στα παιδιά! Με το απολυτήριο στο χέρι άλλο θα τραβήξει για Oxford, άλλο για Cambridge, LSE, Tuffts, Imperial κα πάει λέγοντας. Δεν θα είναι δύσκολη η προσαρμογή. Mετά το θερμοκήπιο του Κολεγίου τα ιδρύματα γνώσης της εσπερίας θα είναι ευπρόσδεκτα. Θα φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια όπου οι καθηγητές κρίνονται, οι φοιτητές είναι αφιερωμένοι στη γνώση, οι καταλήψεις αδιανόητες και οι κομματικές παρατάξεις είναι ανύπαρκτες και αν υπάρχουν ούτε που τολμάνε να λερώσουν τους τοίχους με τα αποξέσματα του μυαλού τους. Φεύγοντας από την Ελλάδα θα χάσουν βέβαια την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο με μπροστάρηδες τις μανάδες και του πατεράδες τους και τις κομματικές τους παρατάξεις. Ας μην ανησυχούν! Θα είμαστε εμείς εδώ να φροντίσουμε ώστε τα πανεπιστήμια της χώρας να εξακολουθούν να συνιστούν μία ανυπόφορη ντροπή εξαθλιωτικής ρυπαρότητας και βαρβαρισμού.

Όταν με το καλό τελειώσουν τους περιμένουμε με ανοικτές αγκάλες και προσμονή για να μπαρμπερίσουν στο κεφάλι του κασίδη όπως μπαρμπερίζουν οι μανάδες και οι πατεράδες και όπως μπαρμπέρισαν οι παππούδες τους. Αν ακούσουν την συμβουλή του Νίκου Παπανδρέου :"Η Ελλάδα είναι μόνο για τα Σαββατοκύριακα"(κλίκ), τότε γεια σας και καλη τύχη..

11 σχόλια:

  1. Κειμενο για σεμιναριο.Ευγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.haef.gr/gre/common/ypotrofies1.html


    aplos to parapano link tipota allo, arkei gia apantisi sto arthro sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἔξοχο, πραγματικά!

    ...Ἡ πορεία τοῦ μοστακαλῆ πασόκου (καὶ ὄχι μόνον), ἀπὸ τὶς λαϊκὲς γειτονιὲς (καὶ τὶς κλαδικὲς τοῦ κόμματος) στὰ Ἀμερικάνικα Κολλέγια, τὰ TUFFTS καὶ τὰ LSE (καὶ τὸ Χρηματιστήριο, ἐν τῷ μεταξύ)! Τί εἶχε πεῖ ὁ γίγας Κατσιφάρας γιὰ δαύτους; Ἄ ναί, δὲν τοὺς ἤξερε οὔτε ὁ θυρωρός τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τον απόφοιτο που ανέλαβε να κάνει το δικηγόρο του ΚΑ στέλνοντας το σύνδεσμο περί υποτροφιών: Μη μυγιάζεσαι, φίλε, δεν είπε κανείς κακιά κουβέντα για το σχολείο. Το ότι κάποιοι μαθητές παίρνουν υποτροφίες για να σπουδάσουν εκεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι τελικά αυτοί που στα μπαλκόνια κόπτονται για τη δημόσια παιδεία δε στηρίζουν τη δημόσια παιδεία στη πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή είναι η γνώμη για το σημερινό (Α)ΚΑ οπως την εκφράζουν οι Αμερικανοί Trustee of Athens College in Greece στο αποσπασμα της ανακοίνωσης τύπου στην παρακάτω σύνδεση

    http://www.athenscollege.org

    4. Disrespect to the values

    Athens College was founded as a bi-cultural meritocracy designed to blend the best of Hellenic and American educational practices and values. Under the Directors, however, the school is now widely perceived as a place for the privileged and the socially connected. A meritocratic admissions policy, the backbone of the school's outstanding educational record during its long history, has been replaced by a policy of personal favours ("policy cases"), indiscriminate preferences and random admissions (the "lottery").....

    4. Ελλειψη σεβασμού στις αξίες

    Το Κολέγιο Αθηνών ιδρύθηκε σαν μια μορφωτική αξιοκρατία με σκοπό την συγχώνευση των καλύτερων ελληνικών και αμερικανικών εκπαιδευτικών πρακτικών και αξιών. Εν τούτοις, υπό την σημερινή Διεύθυνση είναι (το Κολέγιο) αντιληπτό σαν ένας χώρος προνομιούχων και κοινωνικά διασυνδεδεμένων. Η εισαγωγή των μαθητών με αξιοκρατικά κριτήρια, ο στυλοβάτης της εκπαιδευτική φήμης του σχολείου κατά την μακριά ιστορία του, έχει αντικατασταθεί με μια πολιτική προσωπικώνευνοιών (πολιτικές περιπτώσεις), χωρίς διάκριση προνομιακές προτιμήσεις και εισαγωγές στην τύχη (κλήρος).....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΤΩΝ "ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ" ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΤΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ. ΠΧ ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΑ "ΜΥΑΛΑ" ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ "ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ" ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΟΜΕΝΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΕΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στον ανώνυμο που άφησε τα πολλαπλά σχόλια. Πολύ ενδιαφέροντα και θα τα αναρτούσα και σχολίαζα με μεγάλη ευχαρίστηση. Πλήν αλλά όμως, λογω αρχής δεν αναρτώ σχόλια γραμμένα σε φραγκολεβαντίνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εάν τα ξαναέγραφα σε σωστά (εί δυνάσθε) ελληνικά θα τα αναρτούσες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σημειόσω βέβαια οτι τα σχολία θα είναι ανασκυασμένα αφού δεν τα έχω κρατήση δυστυχός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βέβαια, θα τα αναρτουσα με τα αναλογα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή