Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

6 Απριλίου 1941, Η Μάχη των Οχυρών "Γραμμή Μεταξά"


Τα οχυρα της γραμμής Μεταξά(κλικ) συνεπλήρωσαν την εποποιία της Αλβανίας. Στρατώτες γίγαντες, στρατιώτες ήρωες, στρατιώτες Έλληνες έγραψαν μια ηθικώς και τακτικώς ισοδύναμον εποποιίαν. Η δημοκρατική Έλλαδα, κυριαρχούμενη απο τις ιδεοληψίες της, δεν θέλει να ομιλούν για την προσφορά των οχυρών και αυτό γιατί υποστήριζε ανέκαθεν την αναποτελεσματικότητα της Οχυρωματικής Γραμμής μόνο και μόνο γιατί έφερε τον όνομα του εμπνευστή της, Ιωάννη Μεταξά. Και όμως ελληνικά χέρια, ελληνικά λεφτά, ελληνική τεχνογνωσία κατασκευασαν πριν απο 70+ χρόνια ένα μέγιστο τεχνικό έργο.


Κάθε σύγκριση με το Μετρο η με οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο τεχνικό έργο, κάνει τον θαυμασμό μας να μεγαλώνει για το επιτευγμα εκείνο που πραγματοποιήθηκε φτηνά σωστα και γρήγορα. Τότε δεν υπήρχαν διαπλεκόμενοι μιζαδόροι μπετατζήδες. Όταν μετά την συνθηκολόγηση, ο υποστράτηγος Schneider (επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής μελέτης της οχύρωσης) θα περπατήσει για ένα μήνα την Γραμμή Μεταξά, θα γράψει ότι τα οχυρά αυτά είχαν πετύχει το βέλτιστο σε σύγκριση με οποιαδήποτε ανάλογη οχυρωματική γραμμή στην Ευρώπη. Το Eben Emael (10/5/1940) στο Βέλγιο αχρηστεύτηκε σε ώρες απο 78! Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και παραδόθηκε. Η πολυδιαφημισμένη γραμμή Maginot δεν έριξε τουφεκιά.


Για αυτόν που θα ήθελε να μάθει για το θαύμα της Γραμμής Μεταξά ο Καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος δημοσιεύσε μελέτες που υπάρχουν στο διαδύκτιο. http://pheidias.antibaro.gr/1940/oxyra2.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου