Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Προσπαθήστε να μην γελάσετε.....!


Άλλος ένας δημόσιος διανοούμενος αποφάσισε με την ευκαιρία της τελετής έναρξης του Πεκίνου να ρίξει την χολή του. Ο κύριος Βατόπουλος(κλικ) πρέπει να έχει κάποιο πρόβλημα, που δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ας το συζητήσει με τον ψυχίατρό του. Δεν μπορεί όμως, με το έτσι θέλω, μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής να βατεύει την νοημοσύνη μας αραδιάζοντας ότι αρλούμπα μπορεί να κατεβάσει ο συφιλιδικός του εγκέφαλος. Ακούς αμήχανοι απεναντι στην Κίνα! Ας γελασω

Έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι Έλληνες η μόνη επαφή που έχουν με την Κίνα
"ήταν το τελευταίο delivery στο σπίτι με γλυκόξινο χοιρινό και σπρινγκ ρολς." Του λόγου του, όμως, έχει αποκτήσει βαθιά κινέζικη παιδεία τρώγοντας πάπια του Πεκίνου στο Far East και με ξυλαράκια παρακαλώ, σε ένδειξη αβίαστου και γνήσιου κοσμοπολιτισμού. Αναρωτιέται "τι είναι αυτό που παρακινεί τον μέσω Έλληνα να είναι ξερόλας". Κατά τον κύριο αυτό ό μέσος Έλληνας δεν επιτρέπεται να έχει γνώμη. Άπαξ και ξεφύγει από την πεπατημένη αυτομάτως βαπτίζεται ξερόλας. Φαίνεται ότι μόνο οι δημόσιοι και οι δημόσιες διανοούμενοι από τον Μανδραβέλη στον Δήμου και από τον Μπουκάλα στον Σωμερίτη ή την Τασούλα μπορεί να έχουν γνώμη επί παντός επίκτητου και ο Λαζόπουλος επί παντός επίκτητου και επιστητού όλοι οι άλλοι πρέπει να τρώνε το κουτόχορτο που τους σερβίρουν τα ΜΜΣ(κοταδισμού) ήσυχα ταπεινά και σιωπηλά.

Ενοχλήθηκε από την σύγκριση Αθήνας-Πεκίνου. Είμαστε βέβαιοι ότι η ενόχληση του δεν έχει λόγους αισθητικής. Τρέμει με την ιδέα ότι η υπερηφάνεια που ένιωσαν τότε οι Έλληνες για τον τόπο τους θα ξαναεπιστρέψει και θα εκραγεί.

Τότε ο Έλληνας, η Ελληνίδα τα Ελληνόπουλα συμμετείχαν ολόψυχα, συγκινήθηκαν, μετείχαν, εντάχθηκαν στον παλμό της γιορτής. Η συγκίνηση ήταν συνεχώς παρούσα, Στα αισθήματα των Ελλήνων υπερίσχυσαν η ικανοποίηση, η χαρά, και η υπερηφάνεια! Η ανάμνηση αυτών των στιγμών τον ενοχλεί.. Η τελετή έναρξης της Αθήνας ήταν μια καθαρτήρια τελετή, η οποία ήλθε να μας λυτρώσει και να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε και πάλι την αυτοπεποίθηση μας.
Κέντρο της τελετής ήταν η πορεία του ανθρώπου ως λόγος και γνώση, η επισήμανση της πολύτιμης συνεισφορά του Έλληνα στην μεγαλειώδη περιπέτεια της κυριαρχίας του πνεύματος πάνω στην ύλη. Η διάσταση της Ελληνικής τελετής ήταν πνευματική. Αυτό που είδαν οι Έλληνες και ο κόσμος πριν τέσσερα χρόνια δεν ήτανε ένα φολκλορικό θέαμα ούτε ένα χολιγουντιανό υπερθέαμα μίας εικονικής πραγματικότητας. Το θέαμα της Αθήνας δεν βασίστηκε στην συμμετοχή αμέτρητου πλήθους. Επικαλέστηκε την αύρα της τέχνης. Στην Αθήνα έλαμψε μια καθαρή ελληνική διαφάνεια, μία ευγένεια και λεπτότητα. Όπως τη στιγμή που στο απέραντο νερένιο στάδιο δεν υπάρχει παρά ένα χάρτινο παιδικό καραβάκι(κλικ) με ένα αγοράκι μέσα που κρατάει μια μικρή ελληνική σημαία ενώ η μουσική παίζει στις όχθες ένα τρυφερό νοσταλγικό σκοπό του Μάνου Χατζιδάκι..Και αυτή η επίκληση και η ευλογία της τέχνης είναι που κάνει την διαφορά της Αθήνας από το Πεκίνο.

Αυτήν την διαφορά αισθάνονται οι Έλληνες, όχι γιατί είναι "ξερόλες" αλλά γιατί κατάλαβαν το ένιωσαν ότι η τελετή μας δεν ήταν θέαμα αρένας, ήταν μία επιτυχή διατύπωση για την ελληνική ρίζα του παγκόσμιου πολιτισμού. Προσπαθεί ο Βατόπουλος να βατέψει την θέληση της δύναμης που αποκτήσαμε τότε, ο κακομοίρης... Αφήστε τον να προσπαθεί η χώρα μας βαπτίζεται συνεχώς στο παρόν με βουλιμία και πίστη, με αντινομίες, με αυτοσαρκασμό. Με τόσο παρελθόν στην πλάτη γιατί να φοβόμαστε την σύγκριση.

Στη συνέχεια μας μεταφέρει συζητήσεις που δήθεν άκουσε και προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα, τρομάρα του. Αν ο Έλληνας έμαθε την Κίνα μέσα από τα βιβλία της Περλ Μπακ, έχει καλώς, τουλάχιστον διάβασε. Η αφεντιά του από που την έμαθε; Πολύ φοβάμαι από τον κινηματογράφο, βλέποντας τα χολιγουντιανά παραμύθια. Έκλαψε με τα "Βότσαλα της άμμου" η καμάρωσε τον Τσάρλτον Ηστον να καθαρίζει Κινέζους στο '55 μέρες στο Πεκίνο" και συνάμα να καταριέται την Άβα Γκάρντνερ που τόλμησε να έχει εραστή Κινέζο.

Όσον αφορά το τελευταίο σχόλιο: " Το άκουσες ότι έκρυψαν ολόκληρες περιοχές για να μη δουν οι ξένοι την φτώχεια" που του θύμισε τον δικό μας πονοκέφαλο με τους καταυλισμούς των τσιγγάνων. Θα πρέπει να του θυμίσουμε την Ατλάντα του 96 όπου όλοι οι άστεγοι της πόλης εξαφανίστηκαν και αρκετά μαύρα γκέτο γκρεμίστηκαν για να δοθεί μια ωραία εικόνα, η το Σίδνεϊ που εξαφάνισε όλους τους άστεγους από τους δρόμους προς χάριν της ευπρέπειας των αγώνων. Αλλά τον συγχωρούμε για αυτές τις παραλήψεις μάλλον θα ξέχασε. Οι ανάγκες της ζωής κάνουνε την μνήμη επιλεκτική.


Το άτομο είναι πραγματικό γελοίο και ασώματο. Απορώ και αναρωτιέμαι: "είναι δυνατόν η εφημερίδα του Α. Βλάχου και της Ε. Βλάχου να φιλοξενεί αυτού του'είδους τις μπαρούφες!"

5 σχόλια:

  1. Μααα... γιατί συγχύζεσαι;
    Αφού, από την αρχή σχεδόν, κάνει την Μαοϊκή αυτοκριτική του ο άνθρωπος : "τι είναι αυτό που παρακινεί τον μέσΑ Έλληνα να είναι ξερόλας;"
    Κατάλαβες; Για τον μέσα Ελληνα μιλάει, αυτόν που έχει μέσα του!

    Και για να μιλήσω πιο σοβαρά : Τη δουλειά του κάνει κι η δουλειά του είναι να υποτιμά και να υποβιβάζει οτιδήποτε Ελληνικό, ώστε να υποσκάπτεται το ηθικό των Ελλήνων. Δεν είναι ο μόνος, ολόκληρη λεγεώνα είναι (σαν τα δαιμόνια του Ευαγγελίου) και παίρνουν και πολύ καλό μεροκάματο.
    Μ΄αυτούς θ΄ασχολούμαστε τώρα;

    Η συμφωνία για τον αγωγό θα επικυρωθεί και μπορούν να φάνε τα λυσσακά τους κι αυτός και οι συνάδερφοί του και τ΄αφεντικά τους. :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι κύριε Βατόπουλε. Απορώ πως επετράπη η δημοσίευση αυτού του αίσχους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΜΑ ΝΟΙΩΘΕΙ ΑΒΟΛΑ ΕΓΩ.ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ?ΕΚΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΦΡΙΚΙΑ ΤΑ ΜΠΟΣΙΚΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΓΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. xxmmmm...

    ma oi kinezei plironoun tetious ellines gia na kanoun tous kinezous:P))))

    sto kato kato gia na exei o vlamenos apopsi gia na milisei logia...
    proton os ellinas 8a eprepe na
    8iksi to 8ema tou 8ivet...
    ma an gnorize to vlito tin ousia tis olimpiakis flogas...isos kai na ntrepotane na emfanisti stous barvarous kinezous katapatites twn an8ropinwn dikeomatwn toy 8ivet...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μεγαλύτερη χημική ανακάλυψη των τελευταίων ετών συνετελέσθει στην Ελλάδα του 2008. Λίγη Μ3 σε πρωινά ούρα πρωταθλήτριας, ένα δεξιό κατεστημένο και έχουμε την απίστευτη χημική αντίδραση: Τη συρρίκνωση ολόκληρης χώρας!

    Πρωτεργάτης της ανακάλυψης ο μέγας φυσιοδίφης και αποκρυφιστής Μηνάς, με τη μοναδική ικανότητα να βλέπει νεκρούς και να ακούει φωνές (π.χ δηλώσεις του Ρόγκ περί χρυσού της ντόπας), που δε μπορεί να αντιληφθεί το κοινό αυτί.

    Από την μια μέρα στην άλλη λοιπόν, η Ελλάδα έγινε μικρή, μέτρια, ανυπόληπτη μειωμένης δυναμικότητας. Που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και τίμια. Πριν τέσσερα χρόνια βλέπετε, η Ελλάδα ήταν Κολοσσός, ανερχόμενη δύναμη με υποδομές, εξέχον μέλος της διεθνούς κοινότητας κλπ κλπ.

    Πριν τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν άξια για να σκάσει τα τρισεκατομμύρια και να διοργανώσει την καπιταλιστική εμποροπανήγυρη. Τότε ήταν μεγάλη και ισχυρή. Και ο Ελληνικός λαός, ικανός και περήφανος για να κάνει τον εθελοντή, τον φίλαθλο, για να γεμίσει τα στάδια, να ταΐσει διαπλεκόμενους εκδότες, κατασκευαστικές, πολυεθνικές της μίζας και του εγκλήματος, ΔΟΕ, ΕΟΕ.

    Σήμερα είναι ο χτικιάρης, που έχει τη ντόπα στο DNA του, που δε μπορεί να αντιληφθεί τα μεγέθη του καπιταλισμού. Τη συμβολή της πίτσας και του χάμπουργκερ στις αθλητικές επιδόσεις. Την τιμή να εκπροσωπείται απο έκπτωτους Βασιλιάδες και κατάδικους.

    Συγκινούμαι πραγματικά από την προσπάθεια των επάρχων της δύσης για να υπενθυμίσουν σ’ εμένα τον ασήμαντο ότι ανήκω σε αυτή. Ότι κάπου έχω ένα πτωχό πλην τίμιο σκαμπώ στα πολυτελή της σαλόνια. Είναι τιμή μου να με νουθετούν Ανδριανόπουλοι, Μανδραβέληδες, Κατσουνάκηδες υπενθυμίζοντας την τιποτένια μου ύπαρξη.

    Στρέφω το κεφάλι “από την άλλη” την αντικαπιταλιστική πλευρά για να δώ. Ο Αλέκος όμως κάνει τον “Αλέκο”. Σκάσε μου λέει. Τα μετάλλια σου τα έκαναν ντοπαρισμένοι και εισαγόμενοι. Μα σύντροφε, εσύ δεν έλεγες για τη συμβολή των “εισαγόμενων” στην πρόοδο απαντώ; Είσαι τίποτα μου ξαναλέει. Ένας τιποτένιος λαός. Μα ο παπούς μου βγήκε στο βουνό για να πολεμήσει Γερμανούς ανταπαντώ. Με γαϊδούρι ενάντια στα πάντσερ. Δεν είχε βίσμα! κράζει από το βάθος ο Αλέξης. Αν είχε, θα υπηρετούσε στο αρχηγείο της Γκεστάπο το κορόιδο!

    Εντάξει, το έπιασα το μήνυμα. Θα είμαι καλό παιδί. Θα ανέχομαι τις μίζες, τα σκάνδαλα, την παρανομία των ισχυρών. Δε θα βγάλω άχνα ούτε για τα Σκόπια ακόμα και αν η Ντόρα τα βαφτίσει Άνω Θεσσαλία. Και θα επαναλαμβάνω: ανήκομεν εις τη δύση. Η Κύπρος είναι μακρυά. Οι Κομμουνιστές έσφαξαν τους Έλληνες στην πόλη. Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας κλπ κλπ κλπ.

    Α.Π.
    http://olympia.gr/2008/08/24/regime/

    ΑπάντησηΔιαγραφή