Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΟΧΙ Yorgo: Η Ελλάδα είναι προνόμιο...



Ο μετοικος Yorgo χθες το βράδυ (9/11/2011) στο αυτό θαυμαστικό του διάγγελμα μεταξύ των πολλώ ευρηματικών, ανευθυνων και ωραίων μας είπε: Η Ελλάδα δεν είναι μοίρα, η Ελλάδα είναι επιλογή.

Όχι! Yorgo μου. Η Ελλάδα δεν είναι επιλογή. Η Ελλάδα είναι προνόμιο. Οι Ελληνες γεννήθηκαν Έλληνες. Πότισαν κάθε βράχο, κάθε σπιθαμή αυτού του τόμου με αίμα ιδρώτα και δάκρυα. Ο ανθρωπος που έχει το προνόμιο να είναι Ελληνας μας δίνει όλη τη ζέστα και την ασπαίρουσα αρετήν του "η Ελλάς απαμύνεται την δεσποσύνην”, αλλά και μαζί την ψυχική αγωνία του ανθρώπου που είναι αναγκαστικός κληρονόμος και δια των γενεών μεταδότης και πολλαπλασιαστής του "μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστιν η πατρίς και σεμνώτερον και αγιώτερον και έν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ΄ανθρώποις τοις νούν έχουσι...".

Αυτήν η πατρίδα μας είναι προνόμιο. Το παρελθόν μας είναι η κινητήρια δύναμη που μας οδηγεί στο μέλλον. Δεν επιλέξαμε. Γεννηθήκαμε Έλληνες και αγωνιζόμαστε με αυταπάρνηση και πάθος. Δεν κάναμε επιλογή. Έχουμε το προνόμια να κουβαλάμε μέσα μας την απέραντη, ασυμβίβαστη, άσβεστη λατρεία για αυτήν εδώ την ξέρα που απο την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την Ελλάδα του σήμερα έχει ένα και μόνο σκοπό τον εξανθρωπισμό της ανθρωπότητας. «Εσμέν γαρ Έλληνες το γένος ως τε η φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί».

Γεννηθήκαμε με το προνόμιο που μας παρέδωσαν τα τελευταία λόγια του Έλληνα αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιλόγου.
"Το δε την Πόλιν σοι δούναι, ουτ΄ εμόν εστίν ουτ΄ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου