Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Ο Πάσχων Μανδραβέλη αποφαίνεται.....O Πάσχων Μαναδραβέλης έβγαλε συμπέρασμα “Κατ’ αρχήν οι παρελάσεις είναι αναχρονισμός” (καθημερινή 27/3/2012). Για όλα τα κακά που κτυπάν την Ελλάδα φταίνε οι παρελάσεις. Οι παρελάσεις μας εμποδίζουν να εκσυγχρονιστούμε. Κατα τον πάσχοντα Μανδραβέλη ο εκσυγχρονισμός περνάει μέσα απο την κατάργηση των παρελάσεων. Οι παρελάσεις είναι η αιτία για την κατάντια της παιδείας, των νοσκομείων, την κατάντια της χώρας. Η κατάργηση τους θα μας κάνει περισσότερο Ευρωπαίους. Η χώρα δια μαγείας θα απαλλαγεί απο το κοτσαμπάσικο πολιτικό σύστημα, η διαφθορά θα εξαφανιστεί και ξαφνικά θα ανθίσει και πάλι η φαιδρά πορτοκαλέα. Καημένε Μανδραβέλη.

Η Γαλλία που γιορτάζει την 14ην Ιουλίου με μεγάλη παρέλαση στα Ηλύσσια Παιδία είναι οπισθοδρομική. Η Ιταλία την 4η Νοεμβρίου με παρέλαση στα μουσολινικής εμπνευσης Fori Imperiali γιορταζει την νίκη στο Α΄παγκόσμιο πόλεμο τιμώντας τους πεσόντες χρειάζεται εκσυγχρονιχμό. Στην Αγγλια που ακόμη παρελαύνουν με κάθε ευκαιρία, την παρέλαση των Γρεναδιέρων στα ανάκτορα του Buckingham δεν θα την έχει υπόψη του, είναι ο λόγος που οι Άγγλοι είναι πισω απο τον ήλιο. Στην Τουρκία Zafer Bayrami για να μη μιλήσουμε για την παρέαση των Γενιτσάρων και την Mehter Band.

Στις ταλαίπωρες ΗΠΑ οι παρελάσεις είναι πράγματι ενα παλλαικο πολύχρωμο εορταστικό γεγονος, μια χαρούμενη εκδήλωση με την συμμετοχή όλων των στρωμάτων, ομάδων, και παρατάξεων, αποχρώσεων της κοινωνίας που καταδειχνει ολη την δυναμικοτητα και παραγωγικότητα της χώρας. Ξεκινάν πάντα με τις σημαίες και τις μπάντες των πευζοναυτών Όλοι συμμετέχουν αλλά είναι ντροπή να μη συμμετέχεις αφού σε όλους δύνεται η ευκαρία. Χρειάζονται εκεί οι παρελάσεις όχι γιατί επιβάλλονται εκ των άνω αλλα ουσιαστικά τις θέλει ο κόσμος για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τις θυσίες των προηγουμένων που τους επιτρέπουν τώρα να τρώνε το μπεικον τους με οποια συνταγη θέλουν... Και αυτο εκφράζουν οι παρελάσεις: τον δυναμισμό, την ζωντάνια, το δυναμικό, την αισιοδοξία για το μέλλον, την πίστη στις ρίζες του παρελθόντος, τον πατριωτισμό (ασε να μη το πιάσουμε αυτό θα σε ενοχλήσει).

Όλες αυτές οι χώρες και όχι μόνο δεν έχουν μοίρα στον ήλιο. ακολουθούν το παράδειγμα της Ελλάδας και έτσι με τις παρελάσεις τους δεν μπορούν να πάνε μπροστά. Κρίμα που δεν υπάρχει εκεί ένας Πάσχος Μανδραβέλης να τους ανοίξει τα μάτια και να μπορέσουν να δούν ότι ο εκσυγχρονισμός, η ανάπτυξη, η καλύτερη ζωή, η παιδεία, η υγεία περνάν μέσα απο την κατάργηση των παρελάσεων....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου