Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κύριε Βερέμη



Είδαμε με πολύ ενδιαφέρον το πρώτο κομμάτι της “ιστορικής” σειράς που επιμελείστε και διαφημίζεται Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την συζήτηση μεταξύ εσάς και των σημαντικών κυρίων κυρίων τους αξιόλογους πανεπιστημιακούς και τον διορισμένο συγγραφέα, ηθοποιό, ιστορικό, παγκοσμιοποιημένο Τατσόπουλο. Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει γνώμη και άποψη. Η ιστορία είναι ένα αιώνιο αγαθό. Εκείνο που είναι κατακριτέο και χρήζει διερεύνησης είναι η προσπάθεια να περάσετε μία προσωπική άποψη σαν την απόλυτη επιστημονική αλήθεια.

Αυτά βέβαια είναι δευτερεύοντα Η ερώτηση που θέλω να σας υποβάλω είναι απλή. Κατά την διάρκεια των δύο ετών που κάτοικο εδρεύαται στην Βοστόνη των ΗΠΑ σαν επισκέπτης καθηγητής στο Tufts University, κάθε ημέρα βλέπαται το Bunker Hill Monument. Εναν τεραστιο οβελίσκο μνημείο που θυμίζει στους Αμερικανούς την ομώνυμη μάχη κατά το πόλεμο της ανεξαρτησίας. Σκέφτηκε ποτέ κανένας Αμερικανός καθηγητής να ζητήσει την λείανση της ιστορίας και να βγάλει το μνημείο για να μην διαταραχθούν οι Αγγλοαμερικανικές σχέσεις;

Ενόχληθηκε ο κύριος Τατσόπουλος απο τον πίνακα του Βρυζάκη που παρουσιάζει το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821. Σε κάθε αμερικανικό σχολικό βιβλίο ιστορίας υπάρχει φωτογραφία του πίνακα που παρουσιάζει τον George Washington καμαρωτό πάνω στην βάρκα να διασχίζει τον ποταμό Delaware. Είναι ένα μύθος, ένα κομμάτι της αμερικανικής μυθοπλασίας και κανένας δεν διανοήθηκε να τον αμφισβητήσει ή να ζητήσει το ξανά γράψιμο της σχολικής ιστορίας. Δεν θα μιλήσουμε για τους άλλους μύθους της Αμερικανικής ιστορίας. Boston Tea Party, Boston Massacre, Paul Revere...
Θα μου απαντήσετε: Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι Αμερικανοί με την ιστορία τους. Ενδιαφέρει εμάς γιατί κάποτε είχατε δηλώσει να γίνουμε χώρα πολυπολιτισμική, η Αμερική των Βαλκανίων.

Το κάθε έθνος έχει τους μύθους του που δίνουν ένα κοινό τόπο ύπαρξης στους λαούς του. Κανένας δεν τολμάει να αμφισβητήσει τον μύθο της Βαστίλης, το μύθο του Γουλιέλμου Τέλλου, τον μύθο της Ρωσικής Επανάστασης, ή για να έρθουμε στα καθ’ ημάς, κανείς, δεν αμφισβητεί τον μύθο της αντίστασης κατά της χούντας, ή τον μύθο του Πολυτεχνείου.

Γιατί τόσο μένος κατά της επανάστασης του 1821, της επανάστασης των Ελλήνων. Ελπίζουμε να είναι αποτέλεσμα πλάνης. Η πλάνη είναι ανθρώπινη ατέλεια του νου και την καταλαβαίνουμε Η εσκεμμένη πλάνη είναι κατακριτέα και κρύβει ιδιοτέλεια συμφέροντος.

Οι ανάγκες της ζωής μερικές φορές υπαγορεύουν το περιεχόμενο της συνείδησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου