Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.....

Κ΄ένα σάλεμα σάλεψε στα ολόβαθα του νου τους
Και στην καρδιά τους μιά φωνή, κ΄έτσι η φωνή μιλούσε.
«Στρατιώτες και σπαθάρηδες, τουρμάρχες και σεργέντες,
του Λογοθέτη οι σύντροφοι, του βασιλιά οι νομάτοι,
χαρά σ’έσας κι αλλοίμονο σ’ έσας του ξένου διώχτες!
Άγριο κι αν είναι το όραμα καλό είναι το σημάδι.»…


Κωστή Παλαμά, Η Φλογέρα του Βασιλιά, Λόγος Πρώτος.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά,

θα πάρω μονοπάτια,

να βρω τα σκαλοπάτια,

που πάν' στη λευτεριά».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

(Τον έστειλαν στην κρεμάλα οι Άγγλοι 14 Μαρτη 1957, γιατί είθελε, λέει νάναι λεύτερος)

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο κύριος Μάνος και τα Φαρμακεία

Ο κύριος Μάνος απο την Καθημερινή (23/1/2011) ασχολείται με τα φαρμακεία. Μετά τους δημοσιογράφους αυθεντίες και οι πολιτικοί αποφάσισαν να έχουν γνώμη επί παντός και επίκαιρου, φωτεινοί παντογνώστες. Μεταξύ των άλλων έγραψε:

Διατηρεί το καθεστώς αδειοδότησης (για να έχουν δουλειά στο υπουργείο) που θα χορηγεί τις άδειες αφού ληφθούν υπόψη τα πληθυσμιακά όρια και με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις. Και ακόμη αφού εξακριβωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος να ανοίξει φαρμακείο είναι Ελληνας ή υπήκοος κράτους-μέλους της Ε. Ε. που έχει πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος και ο οποίος δεν έχει καταδικαστεί για ρητά προβλεπόμενα αδικήματα. Αναπνέω με ανακούφιση! Αποκλείστηκαν οι Αμερικανοί και οι Ινδοί φαρμακοποιοί! Και οι Κινέζοι!


Ο κύριος Μάνος ανέπνευσε με ανακούφιση επειδή, γράφει αποκλείστηκαν οι Αμερικανοί, Κινέζοι και Ινδοί φαρμακοποιοί. Όλα στη δημιουργία των εντυπώσεων να ρίξουμε και ένα αντιεθνικιστικό καρφί. Αναρωτήθηκε αν ο Ελληνας φαρμακοποιός μπορεί να ανοίξει φαρμακείο στην Αμερική, στην Ινδία ή στην Κίνα. Δεν ξέρουμε για την Ινδία ή την Κίνα, θα του πούμε για την Αμερική. Στην Αμερική ο Έλληνας και οποιασδήποτε εθνικότητας φαρμακαποιός αν δεν έχει πτυχίο από αμερικανική Φαρμακευτική σχολή όχι μόνο δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο, ούτε σαν φαρμακοποιός δεν μπορεί να δουλέψει. Για να πάρεις την άδεια φαρμακοποιού ( registered Pharmacist) στην Αμερική πρέπει να έχεις αμερικανικό πτυχίο φαρμακευτικής Οι αλλοδαποί που θα θελήσουν να αποκτήσουν την άδεια πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από αναγνωρισμένη από το National Association of Boards of Pharmacy σχολή, να έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στην χώρα καταγωγής, να δώσουν εξετάσεις αγγλικής (TOEFL), να περάσουν με επιτυχία τις αυστηρότατες εξετάσεις ισότιμησης πτυχίου, να κάνουν, μέτα την ισοτίμηση, 9 μήνες πρακτική εξάσκηση και τελικά να αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας μαζί με τους πτυχιούχους εξ Αμερικής.

Γράφει επίσης ότι:

Ο υπουργός κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τους φαρμακοποιούς, αλλά τίποτε για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών. Ασχολήθηκε με διάφορα περιφερειακά ζητήματα αλλά δεν άγγιξε το σημαντικότερο. Τα εγγυημένα υψηλά κέρδη.


Ακριβώς τα εγγυημένα υψηλά κέρδη δεν τα άγγιξε ο κύριος υπουργός γιατί εκείνο που ενδιαφέρει είναι τα κέρδη να παραμείνουν ώς έχει ώστε οι πολυεθνικές αλυσίδες, που περιμένουν στην γωνία για να εισβάλουν, να έχουν τα κέρδη έτοιμα και τα οποία θα τα στέλνουν στις εταιρείες μαμά.

Αυτό είναι το μυστικό Όπως είναι τώρα το νομικό καθεστώς που διέπει την λειτουργία φαρμακείον δεν επιτρέπει το άνοιγμα αλυσίδων και οι πολυεθνικές βλέπουν με βουλιμία την ελληνική αγορά. Δεν αρκούν τα κέρδη από τα υπερτιμολογημένα φάρμακα θέλουν να αρπάξουν και τα κέρδη της λιανικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου